- Úvod
- Objednávka
- Programy / Ceník
- Jídelní lístek
- Rozvoz
Zavřeno
+420 730 585 995
Objednat krabičky
Menu
Přihlašte se a dejte nám vědět, jak jste spokojení.
Blog
Jaká dochucovadla používat? Za těchto 7 vám poděkuje zdraví i postava
13.05.2023
Sůl nad zlato, ale zdraví nad sůl
K jednomu z nejčastěji využívaných dochucovadel patří kořenící směsi. Jejich výhodou je, že pokrmům rychle dodají celý “balíček” chutí a vůní. Spousta lidí je také používá s výmluvou, že by si doma sami tak dobrou směs nenamíchali. Když se ovšem podíváte na složení většiny z nich, ve výčtu ingrediencí najdete stále to stejné dokola: mletá paprika, pepř, sušená cibule, česnek, kmín, bylinky apod. Tedy zcela běžně dostupné druhy koření. Trik je totiž úplně někde jinde – v množství soli (některé směsi jí obsahují i více než 40 %) a v glutamátu.
Glutaman sodný (glutamát či E621) se přirozeně vyskytuje v některých houbách, mořských řasách či plodinách a dokonce i v lidském těle, problém ale představuje jeho syntetická výroba a přidávání do průmyslově zpracovaných potravin. Najdeme ho např. v instantních a hotových pokrmech, levných sójových a jiných studených omáčkách nebo chipsech a slaných pochutinách. Kvůli jejich návykové chuti jich poté máme tendenci jíst nadměrné množství, které může vést k nadváze a závažným zdravotním problémům. Nehledě na to, že sám glutamát může způsobovat tzv. syndrom čínské restaurace, mezi jehož příznaky patří malátnost, nevolnost, průjem, bolesti hlavy nebo pálení v krku.
Pozor na další skryté nositele chuti: cukry a tuky
Opatrní bychom měli být i s tekutými dochucovadly. Kečupy, majonézy, hořčice, sladké chilli omáčky, dresinky a další. Velmi často kromě soli a různých éček obsahují i poměrně dost tuku a cukru. Jedna lžička čas od času nijak neuškodí, ve větší míře už ale hovoříme o poměrně slušné kalorické bombě. Při jejich výběru proto doporučujeme vždy sledovat složení a dávat přednost kvalitě před kvantitou.
Čím dochucovat bez chemie? Zkuste těchto 7 zázraků
-
Bylinky a koření
Zaplavte svou kuchyni kořenkami všech chutí a vůní s jednodruhovým kořením a pusťte se do vlastního míchání, ochutnávání a experimentování. Kromě běžných druhů a zelených bylinek pokrmy výrazně ochutí například mletý zázvor, koriandr, hořčičné semínko, citronová tráva, různě barevné pepře, kurkuma, medvědí česnek, estragon, fenykl a různé druhy chilli.
-
Sójová omáčka, miso pasta
Pokud u sójové omáčky sáhnete po kvalitní, vyrobené tradičním způsobem fermentací sójových bobů (bez glutamátu a dalších umělých aditiv), pak se jejího použití nemusíte bát. Zvláště, použijete-li ji na úkor soli. To samé platí i o chuťově podobné, hutnější miso pastě.
-
Lahůdkové droždí
Kynuté buchty z něj sice neupečete, pro dochucování pomazánek a dipů, polévek, omáček, těstovin, zapečených pokrmů či různých placiček je jako stvořené. Svou výraznou chutí může připomínat vyzrálý tvrdý sýr, někdy se mu dokonce přezdívá veganský parmazán. Má také schopnost vázat na sebe vodu, a proto se hodí k bezlepkovému zahušťování (třeba místo instantní jíšky).
-
Mořské řasy
Jsou považovány za superpotravinu plnou vitamínů, minerálů a antioxidantů, skvěle ovšem poslouží i v kuchyni. Podobně jako omáčky ze sóji se vyznačují tzv. pátou chutí umami, která dodá intenzivní chuť polévkám, zeleninovým salátům, luštěninám či masovým směsím na asijský způsob. Vyzkoušejte například vločky červené řasy Dulse, řasu Kombu, Wakame a další.
-
Ořechová másla a semínkové pasty
Jedná se o zdravější alternativy sladkých sirupů a pomazánek. 100% ořechové či semínkové pasty (např. oblíbená sezamová tahini) jsou navíc bohatým zdrojem zdraví prospěšných tuků a spousty minerálů. Výborně se hodí do sladkých snídaní a dezertů, ale i slaných omáček či marinád.
-
Octy
Také octy jsou z hlediska energetického příjmu poměrně neškodné, navíc jsou plné zdraví prospěšných látek a mnohé z nich pomáhají i při hubnutí. Nakopnou váš metabolismus, podpoří detoxikaci a dodají cenné antioxidanty. Skvělý je v tomto ohledu například jablečný nebo balsamikový. Na rozdíl od klasického kvasného lihového navíc působí zásadotvorně, čímž zabraňují překyselení organismu.
-
Citron
Chuť dokáže krásně zvýraznit a pozvednout i pár kapek obyčejné citronové šťávy. A to nehovoříme jen o rybách. Zkuste trochu přidat do drůbežího vývaru, bílých omáček k masu, do guláše, luštěninových jídel, do asijských masových a zeleninových pánví, riziot i různých dipů a zálivek. Budete překvapení!
Poslední změna: 13.05.2023 - 15:45 Zpět